Sportfogadás, statisztika, tippek

Foci statisztika és tippek

Foci statisztika és tippek

Példa pozitív várható értékű fogadásra (value betting)

2018. október 15. - falconer

A 2017-18. európai labdarúgó idény bajnokságaiból létrehozott fogadási rendszer alapján szeretnék bemutatni egy példát pozitív várható értékű fogadásra.

A rendszer lényege röviden: Az egyes bajnokságok elmúlt idényeinek 1X2 eredményeit és oddsait tartalmazó adathalmazát vizsgálom meg (lehetőleg a piacon elérhető legmagasabb záráskori ante post oddsok alapul vételével), és értékelem ki az alábbiak szerint:

Mivel 1X2 fogadásról van szó, 9 db fogadási kategóriát képezek (fogadás 1,X,2-re, favoritra, esélytelenre, ez utóbbiakra külön otthon, és idegenben), és ezekre fogadok egységnyi téttel single fogadásként (1-es kötésben az összes kategória összes meccsére).


Az egyes fogadási kategóriákra való fogadások során olyan odds sávokat, és/vagy odds-arány sávokat, tartományokat keresek, melyek az elmúlt idényekben az egyes szezonok végén és (így) összesen is profitot hoztak. Az egyes bajnokságokon belül oddsra, oddsarányra szűréssel megpróbálom kiválasztani azokat az adott bajnokságra vonatkozó legjellemzőbb mintákat, melyek a legprofitálóbbak, vagyis azon fogadási kategórián belüli lehető legszélesebb odds-tartományokat, amelyek a vizsgált időszakban (elmúlt x db idény) idényenként és a teljes időszakra vetítve is egyaránt profitot hoztak. Az így megszűrt adathalmazban a profit mellett vizsgálom idényenként a találati arányt, ennek szórását, a meccsek számát, továbbá a fogadások során a várható legnagyobb vesztes sorozat nagyságát is.

Az adott bajnokság legjellemzőbb mintázatának kiválasztását követően a megszűrt adathalmazhoz tartozik egy találati arány, és egy profit, melyek alapján kockázat szempontjából is értékelem a bajnokságot és besorolom alacsony/közepes/magas kockázatú bajnokságba. Például ha egy bajnokságban a favoritra való fogadás a legprofitálóbb 80%-os találati aránnyal és ehhez tartozó 10%-os profittal, akkor ez a kockázati besorolás szerint alacsony kockázatú bajnokság alacsony várható leghosszabb vesztes sorozattal, míg egy 30%-os találati arányú, és 30%-os profitot hozó bajnokság magas kockázati besorolású magasabb várható leghosszabb vesztes sorozattal.

Az egyes bajnokságok értékelését követően hozom létre magát a fogadási rendszert, vagyis egy olyan több bajnokságból álló rendszert, ami kockázati összetételét illetően vegyesen tartalmaz magas/közepes/alacsony kockázati besorolásba tartozó bajnokságokat (magas:30%, közepes:50%, alacsony:20%).

A fogadási rendszerben így kellően szétterített a kockázat, hiszen tartalmaz megfelelő számban (legalább 50%) közepes kockázati besorolású bajnokságokat is, ami így enyhíti és ellensúlyozza a magas kockázati besorolású bajnokságokból eredő (és általában be is következő) hosszabb vesztes szériákat.

 Magához a rendszerhez is tartozik természetesen egy várható találati arány, várható profit és várható leghosszabb vesztes sorozat nagyság, melyekből számolhatóak a fogadáshoz tartozó bankroll management alapfeltételei. (kezdeti bank, egységnyi fogadás alaptét %, stb.)

A példaként mellékelt fogadási rendszer (kivonat) 14 bajnokságból áll, 54%-os várható találati aránnyal, 20% körüli várható profittal, 9-es várható leghosszabb vesztes szériával. Az egységnyi fogadás tétje az alaptőke 2,5%-a. A 14 bajnokságnak a 2012-17 közötti idényei vannak megvizsgálva és megszűrve a fentiek alapján, és a szűrési feltételek a 2017-18-as idényre vannak alkalmazva és kiértékelve. Adatforrás: betexplorer.com

Link: https://data.hu/get/11473595/kivonat.xlsx

systembet.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://focistat.blog.hu/api/trackback/id/tr2214302777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása